Новини

iNELS поддържа Matter!

Matter

Чували ли сте за протокола Matter?

Matter е нов протокол за устройства за смарт дом със значима цел. Неговата роля е да обедини различни производители на устройства за умен дом и производители на популярни технологии, заедно с техните приложения и системи за управление, в единен стандарт.

На практика можем да си представим тази симбиоза като потребител, който закупува реле за управление на осветлението и лесно може да го свърже както към приложението HomeKit на своя iPhone, така и към приложението SmartThings на своя Samsung Smart TV, без да се занимава със сложни интеграции. Това важи както за частни лица, така и за професионалисти, които са избрали конкретен партньор за своите електроинсталации.

Въпреки че тази технологи е сравнително нова, вече е ясно, че Matter ще има успех. На пазара вече се предлагат умни контакти и крушки с поддръжка на Matter, а големи технологични производители като Apple, Samsung, Google и Amazon я подкрепят.

Matter
Matter устройства

Има ли шанс Matter да навлезе на пазара на професионални системи за УМЕН ДОМ?

Не само има шанс, но благодарение на iNELS вече оказва влияние. ELKO EP, компанията производител на системата iNELS, обяви сертифицирането на първите 6 устройства с поддръжка на протокола Matter. Това ги прави първия европейски производител на компоненти за професионални електроинсталации с този протокол.

По какъв начин продуктите на iNELS се отличават в тази насока?

Разглеждайки гамата iNELS Matter, състояща се от монтажни релета, димери за вграден монтаж и различни видове ключове, е очевидно, че асортиментът е проектиран за изграждане на функционална система за управление на осветлението. Интересното е, че iNELS е единствената система, която предлага ключове в широка гама от цветове и материали, за да отговори на дизайнерските нужди на широка клиентска база.

За да бъде приложима в търговски сгради като хотели или офиси, iNELS Matter включва и детектори за движение, прозорци и врати за охранителни функции, контрол на достъпа и управление на имуществото. ELKO EP, чешка компания с 30-годишно присъствие на пазара, произвежда елементи за интелигентни електроинсталации.

Безжичните системни блокове, които са основата на компонентите на iNELS Matter, са на пазара от 17 години, като първите клиенти все още ги използват в своите работещи инсталации. Сега ентусиастите на прости и свързани Matter инсталации имат възможност да монтират у дома си елементи, които наистина ще издържат, без да се налага смяна на всеки две години.

Въпреки това, най-важната характеристика на компонентите на iNELS е тяхната сигурност. Прилагат се най-високите стандарти за гарантиране на тяхната сигурност и всички компоненти преминават през най-строгите тестове за сигурност, преди да напуснат производствената линия.